Beszoktatás türelemmel 2.rész

2024. augusztus 15. 14:37 - Kata mondja

Neveljetek következetesen, de szeretettel rovatomban a bölcsődei beszoktatás utáni időszakról osztom meg tapasztalatomat. A két hét letelte után még jöhetnek nehéz időszakok ami nagy odafigyelést és türelmet igényel.

Általában három hónap szükséges ahhoz, hogy a gyermek megszokja a közösséget, nevelőket és biztonságban érezze magát az intézményben. Amikor nehéz a reggeli átadás, szinte le kell fejteni a picurkát a szülőről, akkor fogadd meg a nevelő tanácsát! Gyors ölelés, puszi és enged el. Ez nagyon nehéz tudom, de így könnyíted meg gyermeked számára az elválást. Lesznek visszaesések szobatisztaság, önállóság terén de ezek csak átmenetileg.

Apró dolgokkal megkönnyítheted ezt az időszakot gyermeked számára. Például ha még zaklatott és nem tudják elaltatni ebéd után, akkor nagy segítség ha az étkezés után haza viszitek őt. Ilyenkor általában elutasítja az ételt, italt, ezzel is ,,tüntet" a helyzet ellen. Otthon pótolhatjátok az étkezést és  nyugodtan fog aludni. Általában két hét elég szokott lenni és utána a gyermek fogja kérni, hogy tegyenek neki is ágyat mert aludni szeretne. Ez általában működik és nehézséget sem okoz mert az anyukák ilyenkor még a munkába állás előtt a szabadságukat töltik így belefér, hogy megkönnyítsék ezt a helyzetet. Ha viszont már dolgozik, családi összefogással szokták ezt az időt megoldani. Mikor már elfogadja az uzsonnát akkor se dőljön senki hátra. Nagyon fontos, hogy az étkezés után ott legyetek érte. Amint elkezdenek jönni a gyerekekért a szülők és nem ő az első akkor az is visszaesést fog okozni. Nem érti, hogy ő érte miért nem jönnek. Később már bekódolja, hogy ha uzsonna után még játszom egy picit és Mátét most viszik el akkor hamarosan értem is jönnek. Majd idővel ezt is lehet kitolni de nem az elején. Természetesen vannak olyan gyerekek akik hamar megszokják a közösséget, de nem ez az általános. Ahogyan több időt tölt a bölcsődében és egyre kevesebb időt van ott a szülő, úgy fognak a nehézségek előjönni. Minden gyermek megszokja a közösséget és a szabályokat. 

Akinek ebben nagy  szerepe van az a kisgyermeknevelő, aki az első perctől kezdve a gyermek mellett van és segíti, támogatja a beilleszkedést. 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://katamondja.blog.hu/api/trackback/id/tr4318465193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása